2 Aprilie – Ziua Instituției Prefectului

[RO] / [HU] ↓

2 aprilie, Ziua Instituției Prefectului

Începând cu anul 2019, în data de 2 aprilie se sărbătorește Ziua Instituției Prefectului. La 2 aprilie 1864 s-a emis Legea pentru înființarea consiliilor județene, prin care a fost înființată și instituția prefectului. Au trecut de atunci 160 de ani.

În acest an, continuând inițiativa de anul trecut, am găzduit trei clase în instituția noastră. Scopul acestei activități a fost să le oferim oaspeților noștri o perspectivă asupra activităților și funcționării instituției noastre. În cadrul vizitei, elevii au avut ocazia să viziteze Galeria Consiliului Județean și sala de expoziție a acestuia. În mod spontan, în sălile de ședințe, elevii au preluat microfoanele și, într-o bună dispoziție, au început să țină mini-ședințe improvizate.

 După prezentarea clădirii, programul a continuat în biroul prefectului, unde elevii au avut ocazia să guste „ceaiul prefectului” și să participe la o conversație liberă. L-au „bombardat” cu întrebări pe prefect, iar din răspunsuri au putut afla rolul și locul instituției în sistemul administrativ, dar și detalii despre cele mai memorabile sau dificile momente ale carierei sale, oferindu-li-se și o perspectivă asupra drumului său de viață.

Cu această ocazie, mulțumim clasei a X-a C de la Colegiul Național “Octavian Goga”, clasei a XI-a E de la Colegiul Național “Márton Áron”, clasei a XI-a A de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Segítő Mária”, precum și conducătorilor instituțiilor de învățământ,  pentru acceptarea invitației noastre.

HU ↓

Április 2, Prefektusi Intézmény Napja

2019- től kezdődően minden év április 2-át úgy tartjuk számon, mint a Prefektus Intézményének Napját. A dátum az 1864. április 2- án kiadott törvényhez kapcsolódik, mely a megyei tanácsok létrehozását szabályozta és amelyben megalapozódott a prefektúra intézménye is. Ennek már 160 éve.

Ebben az évben is, a tavalyi kezdeményezést folytatva, három osztályt láttunk vendégül intézményünkben. Célunk az volt, hogy a diákok betekintést nyerhessenek intézményünk működésébe, tevékenységébe. A látogatás során lehetőségük nyílt a Megyeháza Galáriájában és kiállítótermében szereplő alkotásokat megtekinteni. Az üléstermekben spontán módon magukhoz ragadták a mikrofont, és felhőtlen jókedvvel improvizált mini gyűléseket tartottak.

Az épület bemutatása után a prefektus irodájában folytatódott a program, ahol a diákok a “prefektus teáját“ kóstolhatták meg, és kötetlen beszélgetés résztvevői voltak. Kérdésekkel “bombázták” a prefektust, a válaszokból pedig megtudhatták, hogy mi az intézmény szerepe és helye a közigazgatási rendszerben, és az is kiderült, hogy melyek voltak karrierjének a legnehezebb és a legemlékezetesebb pillanatai, illetve az életútjába is betekintést nyerhettek.

Köszönjük az “Octavian Goga” Főgimnázium X.C., a „Márton Áron” Főgimnázium XI.E. és a „Segítő Mária” Római Katolikus Gimnázium XI.A. osztályának, illetve a tanintézmények vezetőinek, hogy elfogadták meghívásunkat!