Declarație de presă a Ministerului Afacerilor Interne în contextul Sărbătorilor Pascale

DECLARAȚIE  DE PRESĂ

Nr. 90 din 5 aprilie 2018

 

Joi, 5 aprilie, purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă referitoare la măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în contextul Sărbătorilor Pascale. Redăm în continuare conținutul acesteia:

” Așa cum v-am obișnuit, venim în fața dumneavoastră înainte de minivacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale cu câteva recomandări pentru populație și cu detalii referitoare la măsurile pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a luat în vederea asigurării unui climat optim pentru petrecerea acestor zile libere.

Înainte de a vă prezenta aceste măsuri, aș vrea să reamintesc că, în cursul zilei de ieri, am finalizat o primă etapă a transportului ajutoarelor umanitare care s-au aprobat în ședința de Guvern pentru populația afectată de inundațiile din judeţele Buzău, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi Vâlcea.

Distribuirea produselor s-a realizat cu mijloace auto puse la dispoziție de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, dar și de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Pe lângă materialele de primă necesitate, în localitățile Scorțeni, Boldești – Scăieni, Gornet și Predeal-Sărari din județul Prahova au fost transportate si instalate 9 locuințe modulare pentru  ca persoanele evacuate să aibă unde locui, în condiții decente, până la renovarea locuințelor lor.

Pe de altă parte, este primul an când Vinerea Mare este declarată zi nelucrătoare ceea ce înseamnă că pentru majoritatea românilor minivacanța de Paști începe de mâine.

În aceste zile vor fi mobilizate peste 50.000 de efective ale MAI – polițiști, pompieri,paramedici, jandarmi, polițiști de frontieră.

Ministrul afacerilor interne, Carmen DAN, a dispus ca  principalul obiectiv al efectivelor MAI să fie prevenirea evenimentelor violente în planul ordinii și siguranței publice, precum și desfășurarea în condiții de siguranță a manifestărilor religioase din zona lăcașurilor de cult.

Din datele noastre, în următoarele patru zile, urmează să fie organizate aproape 700 manifestări publice, evenimente culturale sau religioase la care vor participa peste 250.000 de oameni.

Experiența anilor trecuți ne-a demonstrat faptul că multe persoane aleg să petreacă Paștele în afara localității de domiciliu. Din această perspectivă, recomandăm cetățenilor luarea unor măsuri preventive la plecarea în vacanță și atenție sporită în trafic.

Referindu-ne la siguranța rutieră, așa cum știți, aseară în județul Neamț s-a produs un accident teribil în care și-au pierdut viața 9 persoane. Indiferent de cauzele acestei tragedii, recomandăm prudență și atenție sporită la volan și respectarea legii în vigoare cu privire la transportul de persoane, pentru a ajunge cu bine la destinație.

Fiindcă urmează câteva zile cu aglomerări pe șosele, apelăm la șoferi să nu apese pedala de accelerație peste limita legală și să nu se urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice. Altfel devin  un pericol atât pentru ei înșiși, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Poliția Rutieră va acționa în teren cu peste 300 de aparate radar și va beneficia inclusiv de suportul aerian al elicopterelor Inspectoratului General de Aviație care vor monitoriza traficul de pe raza județelor Arad, Bihor și de pe DN1, DN2, DN5, DN6, DN7, A1 și A2.

Reamintim tuturor faptul că Centrul Infotrafic informează permanent asupra zonelor în care se înregistrează valori mari de trafic, tocmai pentru a fi evitate și a se folosi rute alternative. În acest scop vor fi prezenți pe principalele artere și colegii noștri de la Poliția Rutieră.

În altă ordine de idei, evitați, să afișați imagini din vacanță pe rețelele de socializare, astfel încât locuințele să nu devină ținte pentru infractori.

Pentru că, prin specificul lor, Sărbătorile Pascale presupun participarea la manifestări religioase cu public numeros, recomandăm atenție sporită la bunurile personale și evitarea conflictelor care pot degenera cu ușurință.

De asemenea, se menține pericolul de incendii, în special în noaptea de Înviere, când flacăra lumânării trebuie foarte atent protejată pentru a nu intra în contact cu nimic din jur, indiferent dacă vorbim despre haine sau despre alte obiecte inflamabile.

Pompierii vor fi prezenți, în permanență, la astfel de manifestări, pentru a interveni, în cel mai scurt timp, atunci când se impune.

Preventiv, în această săptămână, colegii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au derulat peste 1.100 de  controale și recunoașteri în teren la toate lăcașurile de cult unde vor fi organizate slujbe religioase la care este așteptat un număr mare de credincioși.

Nu au fost uitate nici obiectivele turistice sau alte spații publice.

În urma acțiunilor de control, au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 1.300.000 lei, iar în cazul unui obiectiv a fost luată măsura suspendării activității din cauza neregulilor depistate care ar fi putut pune în pericol cetățenii.

Deoarece a trecut sezonul rece și iubitorii de drumeții pe munte se pot bucura, acum, de o vreme mai blândă, avem obligația de a reaminti că pericole încă există, în special pe anumite trasee montane.

Tocmai de aceea, recomandăm celor care doresc să își petreacă Paștele la munte să se informeze înainte de plecare cu privire la condițiile meteo și la starea traseului, respectiv dacă este marcat și deschis publicului.

Nu în ultimul rând, echipamentul adecvat este obligatoriu în astfel de excursii pe munte.

Peste 350 de jandarmi montani sunt pregătiți să vină în sprijinul cetățenilor și vor monitoriza, în permanență, zonele pe care turiștii le frecventează în această perioadă a anului.

De asemenea, Inspectoratul General de Aviație are pregătite 13 aeronave pentru a acorda sprijin celorlalte structuri operative ale MAI și 8 pentru misiuni SMURD.

Încă de la începutul lunii aprilie, când s-a sărbătorit Paştele Catolic, au fost dispuse mai multe măsuri prin care să fie adaptate misiunile, resursele umane şi materiale la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ.

De asemenea, în această săptămână au avut loc convorbiri cu reprezentanți ai Ministerelor de Interne din Ungaria și Bulgaria, la nivel de secretari de stat, pentru aplicarea în comun a celor mai adecvate măsuri în vederea fluidizării traficului prin punctele de la frontierele de vest și sud.

În acest moment, la granița cu Ungaria sunt deschise 11 puncte de trecere și sunt acoperite cu personal toate arterele de intrare și ieșire, în total fiind 52 de fluxuri la intrarea în România și 54 la ieșire.

Pentru cetățenii care se deplasează în Bulgaria, reamintim că în toate punctele de frontieră ale acestei țări, taxele de drum se vor achita în numerar din cauza lucrărilor de mentenanță la sistemul informatic.

Autorităţile bulgare ne-au informat că vor suplimenta numărul de lucrători în toate punctele de frontieră pe timpul implementării manuale a datelor, dar vă rugăm să luați în calcul că timpul de tranzitare poate fi mai mare decât de obicei.

Toate misiunile structurilor MAI din această perioadă vor fi monitorizate prin Centrul Național de Conducere Integrată care va dispune adaptarea dispozitivelor și a măsurilor în funcție de evoluția situației din teren.

În speranța că vom avea Sărbători liniștite, vă transmit, din partea tuturor angajaților Ministerului Afacerilor Interne, multă sănătate și un Paște fericit!”

 

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE