Unirea Principatelor Române 1859

Comunicat de presă

Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859

 

Unirea Moldovei cu Țara Românească la 24 Ianuarie 1859 este punctul de plecare al marelui vis împlinit al României Mari și pasul fundamental al readucerii națiunii românești în marele concert european.

Istoria ne arată că uniți putem face orice și că fără susținerea poporului, atunci la 24 ianuarie 1859, domnitorul vizionar Alexandru Ioan Cuza nu ar fi putut înfăptui statul român de astăzi. Prin dubla sa alegere ca domn al Moldovei și Țării Românești, de-acum 163 de ani, au fost puse bazele primelor reforme economice, și astfel ia naștere România modernă.

Modernizarea, normalitatea, bunăstarea, toate aceste lucruri depind de forța noastră colectivă. Trebuie doar să rămânem uniți în cuget și-n simțiri cu aproapele nostru, cu medicii, părinții, bunicii și copiii noștri. Trebuie să ne ghidăm după bunul simț și responsabilitatea noastră, ca moștenitori ai înaintașilor noștri, care prin îndrăzneala și solidaritatea lor, au ctitorit România modernă, permițându-i un salt important pe scara istoriei.

Cu regretul sincer că nu vom putea să ne bucurăm împreună de această sărbătoare și să ne prindem în tradiționala Horă a Unirii, dat fiind contextul pandemic și incidențele tot mai mari ale cazurilor de infecție cu coronavirus din comunitatea noastră, și pentru a proteja sănătatea publică, ne exprimăm încrederea și speranța că la evenimentele viitoare ne vom întâlni cu toții sănătoși, senini și veseli, cu bucuria că purtăm România în inimile noastre și că o mărturisim în fiecare zi prin credință și prin muncă.

La mulți ani, România! La mulți ani tuturor!