Ziua Culturii Naționale

Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale nu întâmplător, ci pentru a fi sărbătorită odată cu ziua de naştere poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889), care alături de alţi mari creatori de artă din domeniul literaturii, picturii, muzicii şi arhitecturii, precum şi marii filozofi şi oameni de ştiinţă români a contribuit la afirmarea identităţii poporului român şi a valorilor culturale şi spirituale unice ale acestuia, între  valorile spirituale şi materiale din întreaga lume.

Cultura este cea mai importantă resursă a țării noastre. Ea arată tuturor cine suntem, de unde venim și încotro mergem. Fără cultură n-am avea trecut, adică identitate națională sau personală. Însă fără cultură n-avem nici viitor. Întrucât dezvoltarea nu poate fi concepută în absența valorilor capabile să ne ghideze.

De aceea de conştientizarea rolului şi importanţei culturii în viitor va depinde dezvoltarea şi bunăstarea fiecăruia dintre noi. „Fără cultură şi relativa libertate pe care o implică, societatea, chiar dacă pare perfectă, nu este decât o junglă. De aceea, orice creaţie autentică este un dar către viitor.” Albert Camus

Chiar dacă actualul context epidemiologic nu permite sărbătorirea propriu-zisă a acestei importante zile, fiecare dintre noi putem dedica un moment pe parcusul acestei zile prin care să-i omagiem pe marii creatori de cultură români fie şi doar prin a rememora fragmente din operele şi scrierile ale acestora.