Activitățile privind asigurarea ordinii și siguranței publice, premergător și pe timpul minivacanței prilejuite de Ziua Internațională a Copilului și Sărbătoririi Rusaliilor la nivelul județului Harghita
În perioada 1 – 5 iunie instituțiile MAI vor asigura punerea în aplicare a planului de măsuri pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, premergător și pe timpul minivacanței prilejuite de Ziua Internațională a Copilului și Sărbătoririi Rusaliilor Ortodoxe.
În județul Harghita va fi asigurată o prezență activă în stradă pentru a preveni faptele ilegale și pentru a asigura intervenția rapidă în cazul producerii unor incidente, precum și pentru acordarea unei atenții deosebite locurilor aglomerate, în zona lăcașurilor de cult și în stațiunile turistice.
Polițiști vor acționa pentru păstrarea ordinii și siguranței publice, apărarea patrimoniului public și privat, creșterea gradului de siguranță rutieră și al transporturilor.
Pompierii militari vor interveni în toate cazurile de situații de urgență, atât în ceea ce privește limitarea efectelor unor fenomene meteo sau hidrologice periculoase, ținând cont de prognozele pentru începutul lunii iunie.
Jandarmii vor executa misiuni pentru ajutorarea persoanelor aflate în situații de risc, iar jandarmii montani vor monitoriza zonele din stațiunile montane și traseele turistice.
Vor acționa în sistem integrat alături de instituțiile MAI, Serviciul Județean de Ambulanță Harghita, Serviciul Salvamont Harghita dar și alte instituții cu atribuții, astfel încât activitățile socio – economice să se desfășoare în condiții de legalitate, iar cetățenii să poată petrece minivacanța ce urmează în siguranță.
Dorim să mulțumim tuturor polițiștilor, jandarmilor și pompierilor, personalului medical pentru modul în care și-au îndeplinit misiunile pe perioada Rusaliilor Catolice și a Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, dar și voluntarilor și cetățenilor, care au înțeles că numai printr-un parteneriat cu instituțiile și autoritățile publice se pot organiza în siguranță astfel de evenimente.
Instituția Prefectului Județul Harghita
Inspectoratul de Poliție Județean Harghita
Pe perioada minivacanței ocazionate de Ziua Copilului și Rusaliile Ortodoxe, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita vor asigura ca cetățenii județului să se bucure în voie de zilele libere
Între 1- 5 iunie 2023, în contextul zilelor libere ocazionate de Ziua Copilului și Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, polițiștii harghiteni se vor afla la datorie pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță și legalitate.
Astfel, atât în zonele urbane cât și în cele rurale vor fi instituite patrule ce vor avea misiunea de a fluidiza traficul rutier și de a preîntâmpina eventuale fapte antisociale.
Ca în fiecare an oamenii legii se vor afla în mijlocul cetățenilor, în special în zonele aglomerate, în proximitatea parcurilor de distracții și a altor zone de agrement, dar și în apropierea lăcașelor de cult.
După cum ştim, multe dintre evenimentele rutiere negative sunt cauzate de consumul de băuturi alcoolice şi de viteza excesivă, motiv pentru care, pentru asigurarea fluenţei traficului rutier şi prevenirii producerii de evenimente negative, în cursul acestor zile sunt mobilizate în judeţul Harghita dispozitive specifice, care vor acţiona în vederea depistării celor care încalcă, frecvent sau ocazional, normele rutiere, scopul fiind, desigur, acela al deplasării în condiţii de deplină siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice.
În acest sens, atragem atenţia tuturor participanţilor la traficul rutier să manifeste atenţie sporită, să dea dovadă de înţelegere şi calm, să se deplaseze, atât pe jos cât şi cu orice fel de mijloc de transport, doar pe traseele pe care este permisă circulaţia, să parcheze numai în zonele autorizate şi nu în ultimul rând, să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în teren, să nu lase în autoturismele bani sau bunuri la vedere.
Cetățenilor care participă la evenimente unde sunt prezente mase mari de oameni, se recomandă să respecte indicațiile organizatorilor, să nu introducă arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente;
Ca şi în alte situaţii anterioare de acest fel, invităm cetăţenii să ne fie parteneri la aceste activităţi preventive, prin acordarea de atenţie sporită asupra modului de păstrare şi folosire a bunurilor şi valorilor, asigurarea autovehiculelor, dar şi prin grija deosebită acordată copiilor, persoanelor vârstnice și a animalelor de companie.
Vă dorim o minivacanţă, în deplină siguranţă, fără evenimente nedorite!
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al Județului Harghita
Minivacanță în siguranță
Pe toată durata minivacanței de 1 Iunie și Rusalii, peste 100 de pompieri salvatori harghiteni cu mijloace tehnice de intervenție vor fi zilnic la datorie, pentru asigurarea răspunsului operativ la solicitările primite din partea cetățenilor. Eventualele urgențe medicale vor fi gestionate, prin intermediul echipajelor SMURD, care vor asigura măsurile de prim-ajutor calificat.
Pentru a evita evenimentele deosebite, un accent important este pus pe prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața sau bunurile turiștilor. Astfel, specialiștii Inspecției de Prevenire vor efectua acțiuni de îndrumare și control la unitățile de turism din județ pentru a se asigura că sunt respectate măsurile de apărare împotriva incendiilor, astfel încât clipele de relaxare să nu fie umbrite de evenimente nedorite.
Având în vedere că, în această perioadă, tot mai multe persoane își vor petrece zilele libere în unități turistice, pentru asigurarea unui climat de siguranţă, reamintim necesitatea respectării câtorva reguli și măsuri simple.
Le recomandăm cetățenilor ca la sosirea în spațiile de cazare să studieze planul de evacuare, afișat pe partea interioară a ușii de intrare, pentru a identifica căile de evacuare în situații de urgență. În situația în care există căi de evacuare blocate, persoanele cazate trebuie să informeze personalul de la recepţie. Le reamintim acestora că în spaţiile închise, fumatul este interzis, fiind permis numai în zonele special amenajate.
De asemenea, pentru evitarea unor evenimente nedorite, recomandăm cetățenilor, care vor alege să-și petreacă timpul liber în natură, să facă focul doar în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea acestuia. Focul deschis nu trebuie utilizat la o distanță mai mică de 100 m de pădure și nici în condiții de vânt, deoarece orice rafală slabă poate modifica direcția flăcărilor. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor care vor fi supravegheați în permanență.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației de mobil DSU.
Misiunile pompierilor harghiteni sunt îndreptate spre asigurarea respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor în vederea creșterii gradului de siguranță a cetățenilor. Cu speranța că regulile și măsurile de apărare împotriva incendiilor vor fi respectate de către cetățeni, le dorim o minivacanță liniștită!
Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita
Și în această minivacanță prilejuită de Rusaliile Ortodoxe și Ziua Internațională a Copiilor ne vom afla în mijlocul cetățenilor, gata pentru a informa, sprijini sau interveni când situația o impune.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita va asigura măsurile de ordine și siguranță publică atât la manifestările religioase, cât și la cele cultural-artistice și recreative ce vor avea loc pe raza județului.
Vom acționa independent sau în sistem integrat, având ca misiune siguranța dumneavoastră, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, dar și intervenția în caz de nevoie.
Jandarmii montani sunt pregătiți să intervină în stațiunile Băile Tușnad, Harghita Băi, Lacu Roșu, Borsec, Praid și pe traseele montane din apropiere, dar și să ofere informații utile turiștilor ce se vor deplasa în zona montană a județului.
Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, vă reamintim că este necesar să respectați regulile de siguranță, să vă echipați corespunzător zonei montane, să vă informați cu privire la prognoza meteo și să nu vă aventurați pe traseele turistice după lăsarea întunericului și mai ales singuri.
Trebuie să respectați prevederile Legii nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic, care reglementează aceste activităţi desfăşurate pe domeniul public ori privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale cu scopul prevenirii, reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului, precum și asupra stării de sănătate a populaţiei.
Vă recomandăm să nu vă implicați în acțiuni care pot tulbura ordinea și liniștea publică, iar dacă vă aflați într-o situație dificilă sau sunteți martorii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor aflați în dispozitiv, sau prin apelarea numărului de urgență 112.
Jandarmii harghiteni vă urează ca aceste zile să le petreceți în liniște și siguranță!
Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Harghita
În perioada acestei minivacanțe, specialiştii centrului vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.
Astfel, vor fi realizate în Judetul Harghita activități de prevenire a consumului de droguri în comunitate, dedicate Zilei Mondiale fără Tutun, Zilei Internaționale a Copilului și Sărbătorii Rusaliilor Ortodoxe.
Atât la nivel Național, cat și la nivelul județului Harghita, aceste acțiuni preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate, respectiv stațiuni montane, zonele de agrement din întreaga ţară, evenimentele cu public numeros – festivaluri, concerte, spectacole, zile ale porților deschise, zilele orașelor, târguri, evenimente sportive, concursuri etc., în cadrul cărora vor fi organizate puncte de informare și ateliere antidrog
În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm părinţilor să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie, să comunice eficient cu aceștia și să se implice în activităţi comune de petrecere a timpului liber.
Tinerii sunt sfătuiți să nu consume alcool în exces sau droguri dacă participă la evenimente cu număr mare de persoane, să evite tentațiile periculoase, să se implice în activităţi cât mai diverse de petrecere a timpului liber, să manifeste prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe și să apeleze la ajutorul apropiaților, pentru rezolvarea acesteia.
Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Consumul unor astfel de substanțe acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, și afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce generează o conduită necorespunzătoare în conducerea autovehiculelor.
Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela Tel. Verde: 0800 870 070 sau numărul unic de urgenţă 112.
Vă dorim o minivacanță liniștită, în siguranță!