Bilanțul acțiunilor de asigurare a siguranței cetățenilor pe timpul vacanței prilejuite de sărbătorirea în județul Harghita a Zilei Naționale a României, 30 noiembrie – 3 decembrie 2023

Bilanțul acțiunilor de asigurare a siguranței cetățenilor pe timpul vacanței prilejuite de sărbătorirea în județul Harghita a Zilei Naționale a României, 30 noiembrie – 3 decembrie 2023

 

Instituția Prefectului – Județul Harghita

 Penru perioada minivacanței prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a României instituțiile Ministerului Afacerilor Interne au asigurat o prezență activă în toate zonele de competență pentru a putea preveni faptele ilegale și pentru asigurarea intervenției rapide în cazul producerii unor incidente, în primul rând fiind acordată o atenție deosebită locurilor aglomerate și stațiunilor turistice.

Transmitem mulțumiri tuturor cetățenilor pentru că au respectat recomandările autorităților, astfel că, la nivelul județului Harghita nu au avut loc evenimente deosebite.

Instituția Prefectului – Județul Harghita mulțumește tuturor instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne reprezentate în județ pentru efortul depus în această perioadă, pentru ca cetățenii județului să fie în siguranță pe întreaga perioadă a minivacanței prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Inspectoratul de Poliție Județean Harghita

       În perioada cuprinsă între 30 noiembrie – 3 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita au fost la datorie pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță a cetățenilor, desfășurarea traficului rutier în condiții normale, precum și pentru combaterea și descoperirea faptelor de natură antisocială.

Astfel, în cadrul celor 39 de acțiuni desfășurate au fost aplicate 178 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 88.347 de lei (15 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 100 pentru abateri la O.U.G.nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice și 63 pentru încălcarea reglementărilor prevăzute de alte acte normative.)

În cadrul activităților desfășurate de oamenii legii au fost legitimate 407 persoane, au fost verificate 320 de vehicule, 210 persoane au fost testate cu aparatele alcooltest și 16 cu dispozitivul drug-test din dotarea polițiștilor.

De asemenea, au fost constatate 13 infracțiuni: 5 la regimul circulației, și 8 alte genuri de infracțiuni, fiind luată măsura reținerii față de 3 persoane.

Au fost reținute 19 permise de conducere, dintre care 5 pentru conducere sub influența alcoolului, 4 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, și 10 pentru alte abateri, iar în 11 cazuri au fost retrase certificate de înmatriculare.

Polițiștii harghiteni rămân la datorie pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică cetățenilor din județ.

         Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita

         În perioada 30 noiembrie – 03 decembrie 2023, activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita a avut un caracter preponderent preventiv, iar misiunile au vizat în principal asigurarea măsurilor de ordine publică în zonele în care au fost organizate evenimente cultural-artistice, sportive și religioase.

În intervalul de timp menţionat, jandarmii au intervenit la un număr de 14 apeluri efectuate prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, care au vizat în principal situaţii de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Jandarmii din cadrul posturilor montane au acţionat zilnic pentru menţinerea unui climat de ordine și siguranță publică, precum şi pentru informarea şi acordarea de sprijin turiştilor aflaţi pe traseele montane.

În această perioadă, jandarmii suceveni au fost prezenți la datorie, fiind aplicate un număr de 35 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.100 lei.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Oltul” al județului Harghita

 Peste 100 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de urgență ”Oltul” al județului Harghita au fost la datorie 24 de ore din 24, pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel județean, în această minivacanță prilejuită de sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României.

Astfel, pompierii militari harghiteni au gestionat peste 55 de situații de urgență. Din totalul intervențiilor, 44 de solicitări au fost pentru acordarea de prim ajutor calificat, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 44 de persoane aflate în dificultate. Totodată, o atenție deosebită a fost acordată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând într-un caz pentru extragerea unei victime blocată în autovehiculul avariat și pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor, în cazul altor 4 evenimente rutiere.

Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, pompierii militari harghiteni au acționat pentru stingerea celor 5 incendii izbucnite la nivel județean. În urma unui astfel de incendiu, un bătrânel, în vârstă de 93 de ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale, flăcările izbucnind din cauza unei lumânări lăsată nesupravegheată. În acest sens, vă recomandăm să aveți grijă de părinții și buniciii voștri! Insistați să curețe coșurile de fum, să nu folosească aragazul pentru a se încălzi și să nu lase lumânări aprinse peste noapte.

De asemenea, eforturile colegilor noștri au fost concentrate și pe acțiunile destinate protecției comunităților, salvatorii acționând pentru evacuarea apei dintr-o curte și pivniță inundate, în localitatea Remetea și o misiune de asigurare/supraveghere, în urma izbucnirii unui incendiu la un transformator electric, în municipiul Miercurea Ciuc, problemele fiind remediate, în scurt timp, de către echipajele furnizorului de energie electrică. În perioada analizată, au fost transmise 14 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, acestea semnalând prezența urșilor, în localitățile Zetea și Brădești.

Pentru siguranța celor care au ales să-și petreacă timpul liber în locații destinate divertismentului, inspectorii de prevenire au derulat 2 controale la localuri publice, în scopul depistării, înlăturării stărilor de pericol şi a potenţialelor cauze de incendiu. Pe timpul controalelor, pentru neconformitățile identificate pe linia securității la incendiu, colegii noștri au aplicat 3 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 3.500 lei.

Vă asigurăm că pompierii salvatori harghiteni rămân mobilizați pentru a acționa cu operativitate în sprijinul semenilor! Siguranța fiecăruia dintre noi depinde de cunoștințele și acțiunile noastre. Accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația de mobil DSU, care este disponibilă gratuit din App Store și Google Play. Respectați recomandările noastre, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita

În perioada minivacanțe prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a Românei, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, în cadrul evenimentelor cu public numeros, ce au avut loc la nivel național.

De asemenea, persoanele aflate în evidența centrului au beneficiat, și în aceste zile, de suport de specialitate și asistență continuă.

Totodată, la linia telefonică verde 0800.870.070, 16 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.

Menționăm că specialiștii antidrog au acționat în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a preîntâmpina evenimentele negative.

Mulțumim tuturor celor care au ales să petreacă aceste zile libere în siguranță și îi asigurăm că, și în perioada următoare, vom continua activitățile de prevenire a consumului de droguri, precum și pe cele de asistență integrată pentru consumul şi dependența de droguri.