Comunicat de presă – 19 decembrie 2023

        În urma tragicului accident produs în după amiaza zilei de 18 decembrie 2023 în municipiul Odorheiu Secuiesc, în urma căruia s-a prăbușit parțial un segment din aripa sud-estică a internatului Liceului Tamási Áron, Prefectul județului Harghita a convocat în dimineața zilei de 19 decembrie o ședință operativă cu instituțiile responsabile în această etapă pentru gestionarea situației operative.

          La ședință au participat Prefectul, subprefectul, președintele Consiliului Județean Harghita, inspectorul șef și adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Oltul al județului Harghita, inspectorul general școlar adjunct, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita.

          Au fost dispuse următoarele măsuri:

  1. Prin ordin al prefectului s-a constituit comisia mixtă de verificare a aspectelor care au stat la baza producerii incidentului de la Internatul Liceului Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc din data de 18 decembrie 2023. Din această comisie fac parte Prefectul județului, Președintele Consiliului Județean Harghita, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Oltul al județului Harghita, inspectorul șef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii Harghita, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean. Fiecare instituție va efectua verificări pe linia proprie de competență.
  2. În cursul zilei de azi este convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Harghita, care va adopta o hotărâre care cuprinde:

          – mandatarea Consiliului Județean Harghita pentru oferirea de sprijin de primă urgență pentru elevii care au suferit pierderi.

          – mandatarea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Harghita în vederea efectuării demersurilor pentru asigurarea ajutoarelor financiare de urgență din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru cei care au avut de suferit.

  1. Se solicită Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență din județul Harghita efectuarea unei analize proprii la nivel local pentru identificarea măsurilor ce se iau la instituțiile de învățământ aflate în administrare pe perioada efectuării lucrărilor de reparații, reabilitări, construcții, etc., și se vor stabili prin hotărâre măsurile organizatorice necesare desfășurării în condiții de siguranța a procesului de învățământ.

                Pe această cale Instituția Prefectului Județul Harghita transmite condoleanţe familiei îndoliate şi îşi exprimă profunda compasiune pentru această grea pierdere, și urează însănătoșire celor care au avut de suferit.

Instituția Prefectului Județul Harghita