Acțiuni desfășurate pe perioada minivacanței de Crăciun de către instituțiile Ministerului Afacerilor Interne reprezentate în județul Harghita

În perioada Crăciunului polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Harghita s-au aflat la datorie

În perioada Sărbătorilor ocazionate de Nașterea Domnului, polițiștii s-au aflat la datorie pentru ca cetățenii din județ să aibă parte de zile liniștite, prin asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică, desfășurarea traficului rutier în condiții normale, precum și pentru combaterea și descoperirea faptelor de natură antisocială.

În minivacanța cuprinsă între 22-27 decembrie 2023, în cadrul celor 41 de acțiuni desfășurate, polițiștii au constatat 22 de infracțiuni, dintre acestea 11 au fost de natură judiciară și 11 alte genuri de infracțiuni.

În cadrul acțiunilor organizate au fost legitimate 371 de persoane, au fost verificate 262 de autovehicule, au fost aplicate 87 de sancțiuni contravenționale, dintre acestea, 4 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială și 71 pentru încălcarea prevederilor  O.U.G. nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice (1 pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, 16 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 54 pentru alte abateri), iar 12 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea unor alte acte normative. Valoarea totală a amenzilor este de 34.630 de lei.

De asemenea, au fost reținute 18 permise de conducere, dintre acestea 1 pentru conducerea sub influența alcoolului, 2 pentru încălcarea regimului legal de viteză și 15 pentru alte abateri, iar în 7 cazuri au fost retrase certificatele de înmatriculare ale autovehiculelor.

În cadrul activităților desfășurate polițiștii au testat cu aparatul alcooltest 154 de persoane, iar cu dispozitivele drug-test din dotare, 26 de persoane.

În perioada de referință au fost desfășurate și 2 activități cu caracter preventiv de către polițiști.

Facem mențiunea că și în perioada zilelor libere ocazionate de Anul Nou, polițiștii vor fi în continuare la datorie.

 

Bilanțul pompierilor militari harghiteni pe perioada minivacanței de Crăciun

Pentru gestionarea tuturor solicitărilor de sprijin, primite în perioada Crăciunului, pompierii militari harghiteni s-au aflat, zilnic, la datorie.

În această minivacanță (22-26.12.2023), la nivelul județului Harghita, s-au înregistrat 55 de situații de urgență. Cele mai multe dintre acestea au fost primite pentru acordarea asistenței medicale, în urma cărora echipajele SMURD au acordat primul ajutor calificat pentru 44 de persoane. De asemenea, salvatorii au intervenit și în 4 misiuni destinate protejării comunităților: asigurarea măsurilor PSI specifice în cazul a 2 accidente rutiere, produse în localitățile Tulgheș și Lupeni, o misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Gheorgheni, precum și o misiune de înlăturare a efectelor generate de fenomenele meteorologice prognozate, salvatorii acționând pentru degajarea unor copaci căzuți pe DN13B, din cauza vântului puternic.

Raportat la perioada similară a anului trecut, în acest an s-a înregistrat o creștere a numărului situațiilor de urgență la care pompierii au intervenit. Această majorare a numărului cazurilor gestionate de salvatori este cauzată, în mare parte, de intensificarea solicitărilor primite pentru acordarea asistenței medicale de urgență, fiind înregistrate 43 de cazuri SMURD.

Totodată, o creștere se constată și în cazul misiunilor pentru stingerea incendiilor produse în această perioadă, raportat la același interval de timp al anului trecut. Astfel, în perioada minivacanței de Crăciun, colegii noștri au acționat pentru stingerea a 8 incendii, însă, din nefericire, o persoană și-a pierdut viața.

De asemenea, în perioada de referință, pentru protecția populației, au fost transmise 6 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urși), în municipiul Odorheiu Secuiesc.

Pe linie preventivă, în ultima săptămână (18-26 decembrie a.c.), inspectorii de prevenire au derulat controale la localuri publice și unităţi comerciale frecventate de un număr mare de persoane, precum și în spații destinate cazării persoanelor sau alte tipuri de obiective.

Recomandăm cetățenilor ca în această perioadă să manifeste prudență maximă la utilizarea sobelor sau a mijloacelor de încălzire și să nu suprasolicite instalația electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice.

De asemenea, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase, care le pot pune viața în pericol.

Vă asigurăm că pompierii salvatori harghiteni rămân mobilizați pentru a acționa cu operativitate în sprijinul semenilor!

Siguranța fiecăruia dintre noi depinde de cunoștințele și acțiunile noastre. Accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația de mobil DSU, care este disponibilă gratuit din App Store și Google Play.

Respectați recomandările noastre, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

 

Activitatea jandarmilor harghiteni în perioada Crăciunului

În perioada minivacanței de Crăciun, peste 100 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au acționat pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică la manifestările ocazionate de sărbătoarea Nașterii Domnului dar și la misiunile care s-au desfășurat pe raza județului.

Aceștia au acționat zilnic pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, de natură penală sau contravențională, în mod independent precum şi în sistem integrat.

În perioada 23-26 decembrie au fost constatate un număr de 8 infracțiuni cu 4 autori. De asemenea au fost legitimate 10 persoane pe timpul patrulelor mixte realizate pe raza județului, totodată la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 3 apeluri, prin care erau semnalate prezența unor urși respectiv un apel care indica prezența unei vulpi, în toate cazurile animalele sălbatice s-au aflat în apropierea unor zone împădurite, neexistând  pericole în momentul sosirii echipajelor la fața locului.

În această perioadă nu au fost înregistrate incidente majore la nivelul județului nostru, fapt pentru care le mulțumim tuturor celor care au ales să petreacă aceste zile de sărbătoare în mod responsabil, respectând recomandările noastre..

 

Rămânem în continuare la datorie pentru îndeplinirea atribuțiilor cu responsabilitate, asigurând ordinea și liniștea publică, fiind permanent alături de cetățeni, pentru siguranța acestora.

 

Mesajul de la Agenția Națională Antidrog: În perioada Sărbătorii Crăciunului, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, în cadrul evenimentelor cu public numeros, ce au avut loc la nivel național.

De asemenea, persoanele aflate în evidența centrului au beneficiat, și în aceste zile, de suport de specialitate și asistență continuă.

Totodată, la linia telefonică verde 0800.870.070, 12 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.