Acțiuni desfășurate pe perioada minivacanței prilejuite de sărbătorirea Anului Nou de către instituțiile Ministerului Afacerilor Interne reprezentate în județul Harghita.

În minivacanța prilejuită de sărbătorirea Anului Nou polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Harghita s-au aflat la datorie.

 În ultimele zile ale anului 2023 și în primele zile din Noul An, polițiștii s-au asigurat că cetățenii au parte de sărbători liniștite.

În perioada zilelor libere ocazionate de sărbătorirea Revelionului, polițiștii au fost la datorie pentru ca cetățenii din județ să se poată bucura în voie de trecerea în Noul An.

Pe parcursul acestor zile, respectiv în perioada cuprinsă între 30 decembrie 2023-2 ianuarie 2024, polițiștii au intervenit la peste 100 de evenimente, dintre care mai mult de 90 dintre sesizări au fost efectuate prin intermediul numărului unic 112.

În perioada de referință au fost aplicate 232 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 111.051 de lei.

Au fost constatate în total 42 de infracțiuni, dintre care 7 la regimul rutier și 35 alte tipuri de infracțiuni.

De asemenea, au fost reținute 24 de permise de conducere, dintre acestea 6 pentru conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, 5 pentru încălcarea regimului legal de viteză și 13 pentru alte abateri la regimul rutier, iar în 16 cazuri au fost retrase certificatele de înmatriculare ale autovehiculelor.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au legitimat mai mult de 150 de persoane, au verificat aproximativ 130 de autovehicule, au testat cu aparatul alcooltest 94 de persoane, iar cu dispozitivele drug-test din dotarea polițiștilor aproximativ 60 de  persoane.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita vă urează să aveți parte de un An Nou liniștit, plin de bucurii și împliniri!

 

Bilanțul misiunilor gestionate de pompierii harghiteni în minivacanța de Revelion

În minivacanța de Revelion, pompierii militari harghiteni s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor. Astfel, în ultimele cinci zile (perioada 29 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024), s-au înregistrat 36 de situații de urgență, cu o creștere de peste 11% față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe solicitări au fost primite pentru acordarea asistenței medicale, în urma cărora echipajele SMURD au oferit sprijin pentru 27 de persoane.

O atenție deosebită a fost acordată și evenimentelor rutiere, produse pe raza localităților Joseni și Brădești, respectiv pe DJ 126 și DN 13A, accidente la care salvatorii au intervenit pentru acordarea primului ajutor și transportarea unei victime la spital, precum și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

În perioada supusă analizei, în afară de intensificarea misiunilor SMURD, numărul incendiilor la care pompierii au acționat a înregistrat o majorare, raportat la același interval de timp al anului trecut. Astfel, colegii noștri au acționat, în minivacanța de Revelion, pentru stingerea a 6 incendii, față de 4, câte au fost înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Chiar în noaptea de Revelion, pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni au intervenit prompt pentru stingerea unui incendiu, cauzat de utilizarea necorespunzătoare a artificiilor, care s-a manifestat la peretele unei anexe gospodărești, din municipiul Gheorgheni, pe o suprafață de circa 10 mp.

Totodată, 2 persoane au fost rănite în urma folosirii necorespunzătoare a petardelor, acestea primind asistență medicală din partea paramedicilor SMURD, ulterior fiind transportate la unități spitalicești, pentru acordarea de îngrijiri medicale suplimentare.

Pentru evitarea situațiilor nedorite, vă reamintim că manifestarea unui comportament preventiv este esențială pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi.

Pe lângă misiunile derulate în plan operativ, o atenție sporită a fost acordată prevenirii evenimentelor care puteau fi generate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Astfel, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, în perioada 28.12.2023- 01.01.2024, la nivel județean, au fost derulate 13 acțiuni de control inopinat la operatori economici din categoriile comerț, turism și alimentație publică. Pe timpul verificărilor, personalul specializat a constatat neconformități pe linia securității la incendiu, iar neregulile identificate în teren au fost sancționate cu 14 amenzi în cuantum de 150.000 lei.

De asemenea, verificările desfășurate au relevat faptul că unul dintre obiective funcționa fără autorizație de securitate la incendiu și a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării spațiului respectiv, activitatea fiind sistată până la obținerea autorizației de securitate la incendiu și intrarea acestuia în legalitate. Întrucât securitatea celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este prioritară, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare.

Nu ne dorim sancționarea  încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi.

Așa cum am menționat în repetate rânduri, solicităm tuturor administratorilor obiectivelor din categoria turism, cluburi, baruri să inițieze demersurile necesare pentru intrarea în legalitate în ceea ce privește procesul de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu, sens în care instituția noastră manifestă întreaga deschidere și disponibilitate pentru acordarea sprijinului necesar. Reamintim faptul că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, procesul de avizare/autorizare a fost optimizat, iar Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență primește în format electronic documentațiile și răspunde solicitanților în același format.

Reiterăm faptul că funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu reprezintă o încălcare a legii, iar răspunderea revine exclusiv deținătorilor respectivelor construcții.

În continuare, pentru prevenirea evenimentelor care vă pot pune viața în pericol, respectați recomandările noastre, manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau mijloacelor de încălzire, nu suprasolicitați instalația electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice și nu lăsați copiii nesupravegheați în locuințe.

Nu uitați! Situațiile de urgență pot fi evitate printr-un comportament preventiv!

Pompierii salvatori harghiteni rămân la datorie pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire sau în situații de urgență https://fiipregatit.ro sau prind descărcarea gratuită a aplicației DSU, din App Store sau Google Play.

 

Activitatea jandarmilor harghiteni în perioada Revelionului

Creșterea gradului de siguranță al cetățenilor prin asigurarea măsurilor de ordine la manifestările cu public numeros și participarea la misiuni de menținere în sistem integrat au fost principalele obiective ale Jandarmeriei Harghita în perioada 30 decembrie – 02 ianuarie.

Peste  200 de jandarmi au acţionat în această perioadă pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în mod independent precum şi în sistem integrat. Misiunile sau desfășurat preponderent în Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Borsec, Valea Uzului, Tulgheș dar și în stațiunile montane de pe raza județului.

Aceștia au constat o infracțiune cu un autor și o contravenție care condus la aplicarea unui avertisment. De asemenea au fost legitimate 7 persoane pe timpul patrulelor realizate pe raza județului,

În această perioadă nu au fost înregistrate incidente majore la nivelul județului nostru, fapt pentru care le mulțumim tuturor celor care au ales să petreacă aceste zile de sărbătoare în mod responsabil, respectând recomandările noastre.

Rămânem în continuare la datorie pentru îndeplinirea atribuțiilor cu responsabilitate, asigurând ordinea și liniștea publică, fiind permanent alături de cetățeni, pentru siguranța acestora.

 

Materialul Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita:

 

În aceste zile libere, prilejuite de trecerea în Noul An, specialiștii centrului au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri.

Astfel, persoanele aflate în evidența Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita au beneficiat, și în aceste zile, de suport de specialitate și asistență continuă, iar la linia telefonică verde, 0800.870.070, 13 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.

Menționăm că specialiștii antidrog au acționat în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a preîntâmpina evenimentele negative.

Agenția Națională Antidrog mulțumește tuturor cetățenilor care au dat dovadă de un comportament responsabil și au ales să petreacă în siguranță!

În contextul sărbătorilor care urmează, Boboteaza și Sf. Ion, dacă participați la evenimente cu număr mare de persoane, nu consumați alcool în exces sau droguri, manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și cereți ajutor dacă dumneavoastră sau persoanele apropiate vă aflați în pericol.

Totodată, vă recomandăm să nu conduceți autoturisme dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, care acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Reamintim că specialiștii Agenției Naționale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog….. sau să sune la numărul unic de urgență 112.

Permiteți-mi ca, la final, să urez tuturor, în numele echipei Agenției Naționale Antidrog, un An Nou cu bucurii si împliniri!”