Buletin informativ – Pesta Porcină Africană

În data de 21.05.2020, pe Fondul de vânătoare 40 – Crișeni, teritoriul administrativ al comunei Corund, după o partidă de vânătoare de mistreți, au fost recoltate probe de către vânători și trimise la Laboratorul SVSA Brașov, unde rezultatul a ieșit pozitiv la Pestă Porcină Africană.

În data de 22.05.2020 s-a aprobat Planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană din acest fond de vânătoare, precum și măsurile care se impun în zonele de restricție, respectiv în localităţile învecinate.

Astfel:

Au fost stabilite zona afectată – pe o rază de 13 km, compusă din: zona infectată de 8 km care cuprinde zonele aferente comunelor învecinate din județul Harghita; zona tampon pe o rază de 5 km, în afara zonei infectate, inclusiv localități din județul Mureș, respectiv fondurile de vânătoare învecinate.

Măsurile dispuse pe fondurile de vânătoare:

  • În zona afectată se vor recolta integral mistreții, prin metoda de vânătoare prin pândă și dibuire.
  • Toți mistreții împușcați vor fi testați prin prelevare de probe și examinați de către veterinar.
  • Mistreții vor fi transportați în condiții de biosecuritate la centrele de colectare, până la sosirea rezultatelor probelor.
  • La ieșirea din zona infectată se vor instala dezinfectoare individuale, prin grija unității locale de sprijin.
  • Se interzice circulația/pășunatul animalelor domestice în arealul mai sus menționat, inclusiv transhumanța.
  • Se interzice accesul din orice motiv al persoanelor neautorizate în aceste păduri.

 

Se asigură monitorizarea tuturor efectivelor de animale din zona de siguranță stabilită de către medicii veterinari, fiind asigurate izolarea animalelor domestice în gospodării.

Se asigură informarea populației din zona infectată și zona tampon.

S-a informat DSVSA Mureș, pentru a dispune măsurile specifice pe fondurile de vânătoare și la nivelul localităților din zona de competență.

 

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Harghita respectiv unitățile locale de sprijin – primăriile asigură punerea în aplicare a măsurilor dispuse și asigură monitorizarea arealului în care a fost împușcat acel mistreț.

 

Instituția Prefectului Județul Harghita