Comunicat de presă – 16.02.2024

Comunicat de presă

În data de 16 februarie 2024 la sediul Instituției Prefectului – Județul Harghita a avut loc ședința de lucru a comisiei mixte de verificare a aspectelor care au stat la baza producerii incidentului de la Internatul Liceului Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc din data de 18 decembrie 2023, comisie constituită în baza ordinului prefectului nr. 325 din 19.12.2023.

Inspectoratul de Stat în Construcții Harghita a informat comisia asupra faptului că au fost finalizate lucrările de degajare a incintei de moloz și lucrările de punere în siguranță interioară.

Se efectuează lucrările de punere în siguranță exterioare, fiind turnate pavelele de sprijin ale structurii și s-au efectuat lucrări de consolidare ale taluzului pe secțiunea dintre internat și drumul de acces. Lucrările de consolidare exterioară vor fi finalizate săptămâna viitoare.

S-a finalizat controlul la primăria municipiului Odorheiu Secuiesc, privind emiterea autorizației de construire de către aceasta. În urma celor constatate a fost întocmit procesul verbal de contravenție, prin care primarului, secretarului general al u.a.t. și arhitectului șef li s-a aplicat amenda contravențională în cuantum de 10 mii lei.

Pentru lucrările de reabilitare a internatului, va nevoie de eliberarea unei noi autorizații de construire, în baza expertizei tehnice și a unui proiect tehnic de reabilitare.

Inspectoratul Școlar Județean Harghita a informat că a fost finalizat raportul corpului de control al ministrului educației, prin care au fost dispuse: raportarea semestrială a tuturor activităților realizate în unitatea de învățământ, respectiv efectuarea unei inspecții generale la această instituție, activitate care se va efectua în a doua parte a lunii martie.

O comisie disciplinară a Inspectoratului Școlar a finalizat un control pe linia respectării procedurilor proprii în cadrul sistemului de control intern managerial, raportul urmând a fi analizat de către Consiliul de Administrației al Inspectoratului Școlar Județean Harghita săptămâna viitoare.

În continuare, instituțiile membre în Comisie vor asigura monitorizarea activităților de punere în siguranță a imobilului în care a funcționat internatul Liceului Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc.

 

Sajtóközlemény

2024, február 16-án a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal székhelyén munkamegbeszélést tartottak a 2023 – as évi 325- ös számú prefektusi rendelettel létrehozott vegyes ellenőrző-bizottság tagjai, akiknek a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumnál a 2023. december 18-án történt tragédia körülményeit kell kivizsgálniuk.

A Hargita Megyei Építkezési Felügyelőség arról tájékoztatott, hogy az épület törmelékmentesítése és a belső tér biztonságossá tétele befejeződött.

Külső megerősítési munkálatok vannak folyamatban, elkészültek a szerkezet támasztóalapjai, a bentlakás és a bejárati út közötti részen lejtőszilárdítási munkák zajlottak. A külső megerősítési munkálatok a jövő héten fejeződnek be.

Lezárult az építkezési engedély kiadására vonatkozó ellenőrzés a székelyudvarhelyi városházán. A megállapításokat követően elkészült a szabálysértési jegyzőkönyv, amellyel 10 ezer lejre büntették a polgármestert, a területi közigazgatási egység főjegyzőjét és a főépítészt.

A bentlakás felújításához új építkezési engedélyre lesz szükség, műszaki szakvélemény és műszaki helyreállítási terv alapján.

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség arról tájékoztatott, hogy elkészült az oktatási miniszter ellenőrző szervének a jelentése, mellyel az alábbiakat rendelték el: félévi beszámoló az oktatási egységben végzett valamennyi tevékenységről, illetve általános ellenőrzés lefolytatása az intézményben, mely tevékenységre március második felében kerül sor.

A Tanfelügyelőség fegyelmi bizottsága elvégezte a belső irányítási kontrollrendszeren belüli, saját eljárások betartásának ellenőrzését, a jelentést a jövő héten elemzi majd a Hargita Megyei Tanfelügyelőség Vezetőtanácsa.

A bizottság tagintézményei a továbbiakban is figyelemmel fogják kísérni a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának otthont adó épület biztonságossá tételének folyamatát.

Hargita Megye Prefetusi Hivatala