Comunicat de presă – 2 februarie 2024

În data de 1 februarie 2024 la sediul Instituției Prefectului – Județul Harghita a avut loc ședința de lucru a comisiei mixte de verificare a aspectelor care au stat la baza producerii incidentului de la Internatul Liceului Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc din data de 18 decembrie 2023, comisie constituită în baza ordinului prefectului nr. 325 din 19.12.2023.

Inspectoratul de Stat în Construcții Harghita a informat comisia asupra faptului că, lucrările de consolidare și punere în siguranță a clădirii avariate sunt în curs de execuție, precum și îndepărtarea  materialului rezultat în urma prăbușirii zidurilor, planșeelor și acoperișului.

Astfel, în această săptămână se finalizează degajarea incintei de moloz, până la cota „0”, în zona în care s-a produs prăbușirea.

Se va continua degajarea molozului, sub cota „0”, din zona în care s-a produs prăbușirea, lucrare care se va efectua sub supravegherea procurorului de caz.

S-au finalizat lucrările de dezafectare a acoperișului rămas suspendat și de consolidare interioară în internat, urmând ca săptămâna viitoare să înceapă lucrările de consolidare exterioară.

Consiliul Județean Harghita, în limita atribuțiilor legale, prin Direcția Arhitect Șef, continuă efectuarea controlului cu privire la modul în care au fost eliberate autorizațiile de construire de către primăria Odorheiu Secuiesc. În decursul săptămânii viitoare va fi emis un raport detaliat al Direcției Arhitect Șef.

În continuare, instituțiile membre în Comisie vor asigura monitorizarea activităților de punere în siguranță a imobilului în care a funcționat internatul Liceului Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc.