Comunicat de presă – 18 ianuaire 2024

În data de 18 ianuarie 2024 la sediul Instituției Prefectului – Județul Harghita a avut loc ședința de lucru a comisiei mixte de verificare a aspectelor care au stat la baza producerii incidentului de la Internatul Liceului Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc din data de 18 decembrie 2023, comisie constituită în baza ordinului prefectului nr. 325 din 19.12.2023.

Fiecare instituție a prezentat succint activitățile desfășurate în ultimele 10 zile.

Consiliul Județean Harghita efectuează un control cu privire la modul în care au fost eliberate autorizațiile de către primăria Odorheiu Secuiesc.

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Brașov a primit documentația întocmită pentru consolidarea clădirii internatului în vederea avizării, cu sprijinul Consiliului Județean Harghita, care a acordat asistență de specialitate proprietarului clădirii.

Inspectoratul de Stat în Construcții Harghita a informat că lucrările de consolidare și punere în siguranță  a clădirii avariate sunt în curs de execuție, precum și îndepărtarea  materialului rezultat în urma prăbușii zidurilor, planșeelor și acoperișului.

În cadrul lucrărilor de consolidare, șanțul săpat lângă fundația zidului s-a umplut cu beton. În prezent se lucrează la uzinarea instalației de sprijinire a zidurilor neafectate, dar expuse prăbușirii, urmând să se treacă la dezafectarea acoperișului rămas suspendat și eliberarea incintei de moloz.

S-au efectuat controale la firma care a întocmit proiectul tehnic de reabilitare a internatului, respectiv la primăria municipiului Odorheiu Secuiesc, fiind întocmite procese verbale de constatare care au fost înaintate procurorului de caz.

Abaterile săvârșite și constatate vor fi sancționate contravențional.

Inspectoratul Școlar Județean asigură sprijin în continuare pentru acordarea asistenței psihologice celor care au avut de suferit.

În continuare, instituțiile membre în Comisie vor asigura monitorizarea activităților de punere în siguranță a imobilului în care a funcționat internatul Liceului Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc.