Misiunile pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, premergător și pe timpul minivacanței prilejuite de Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, 11-15 august 2023, la nivelul județului Harghita

Activitățile privind asigurarea ordinii și siguranței publice, premergător și pe timpul minivacanței prilejuită de  Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”

Instituția Prefectului Județul Harghita

În perioada 11-15 august instituțiile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura punerea în aplicare a planului de măsuri pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, premergător și pe timpul minivacanței prilejuite de Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”.

În județul Harghita va fi asigurată o prezență activă în stradă pentru a preveni faptele ilegale și pentru a asigura intervenția rapidă în cazul producerii unor incidente, precum și pentru acordarea unei atenții deosebite locurilor aglomerate, în zona lăcașurilor de cult și în stațiunile turistice.

Polițiști vor acționa pentru păstrarea ordinii și siguranței publice, apărarea patrimoniului public și privat, creșterea gradului de siguranță rutieră și al transporturilor.

Pompierii militari vor interveni în toate cazurile de situații de urgență, atât în ceea ce privește limitarea efectelor unor fenomene meteo sau hidrologice periculoase, ținând cont de prognozele pentru începutul lunii iunie.

Jandarmii vor executa misiuni pentru ajutorarea persoanelor aflate în situații de risc, iar jandarmii montani vor monitoriza zonele din stațiunile montane și traseele turistice.

Vor acționa în sistem integrat alături de instituțiile MAI, Serviciul Județean de Ambulanță Harghita, Serviciul Salvamont Harghita dar și alte instituții cu atribuții, astfel încât activitățile socio – economice să se desfășoare în condiții de legalitate, iar cetățenii să poată petrece minivacanța ce urmează în siguranță.

Vă dorim o minivacanță liniștită, fără evenimente!

 

       Inspectoratul de Poliție Județean Harghita

Pe parcursul minivacanței ocazionate de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului  polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita vor fi la datorie pentru ca cetățenii să se poată bucura în liniște de zilele libere.

Astfel, polițiștii rutieri vor asigura fluidizarea traficului rutier și pietonal, atât în zone unde au loc evenimente cultural artistice sau religioase cât și pe traseele de afluire/defluire; polițiștii de ordine publică se vor asigura de existența unui climat optim de ordine și siguranță pentru participanți, iar polițiștii din celelalte structuri operative vor acționa pentru prevenirea, combaterea și descoperirea faptelor de natură antisocială.

Oamenii legii recomandă tuturor participanților care se deplasează cu autoturisme, în această perioadă, să manifeste atenţie sporită, să dea dovadă de înţelegere şi calm, să se deplaseze, atât pe jos cât şi cu orice fel de mijloc de transport, doar pe traseele pe care este permisă circulaţia, să parcheze numai în zonele autorizate şi nu în ultimul rând, să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în teren.

Pentru a evita situațiile și evenimentele neplăcute cetățenii sunt rugați să țină cont de următoarele indicații:

– să respecte recomandările făcute de organizatorii adunărilor publice, împuterniciţii acestora sau organele de ordine;

– să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a adunărilor publice;

– să nu introducă sau să aibă, în timpul adunărilor publice, băuturi alcoolice, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente;

– să părăsească imediat adunările publice sau locul unde acestea se desfăşoară, când au fost somaţi de către organizatori, împuterniciţii acestora sau organele de ordine;

– să nu participe la adunări publice în stare de ebrietate, să nu consume şi să nu distribuie băuturi alcoolice sau droguri;

– să manifeste o atenție sporită la bunurile și banii pe care-i au asupra lor;

– să asigure autoturismele, când le parchează, și să nu lase bunuri de valoare, bani sau alte obiecte ce pot atrage atenția, în acestea;

– să nu conducă vehicule după ce au consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe, chiar dacă se simt în stare să facă acest lucru;

– pietonilor, se recomandă să circule pe trotuare, să traverseze strada doar prin locuri special amenajate, mai ales după lăsarea întunericului, când vizibilitatea este mai redusă;

– să nu lase copiii, persoanele vârstnice sau animalele de companie nesupravegheate;

Cetățenii care se găsesc în situații de risc sau vulnerabile, ce pot afecta liniştea şi siguranţa, sunt rugați să apeleze Poliţia, prin intermediul Numărului Unic pentru Apeluri de Urgenţă -112.

Vă dorim o minivacanță liniștită!

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Oltul” al Județului Harghita

 În perioada 11-15 august, cu ocazia minivacanței prilejuită de Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Oltul” al județului Harghita va monitoriza permanent dinamica intervențiilor la nivel județean, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în sprijinul cetățenilor.

În următoarele zile, peste 100 de pompieri militari harghiteni sunt pregătiți să intervină, zilnic, cu mijloacele tehnice din dotare, pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Răspunsul la urgențele medicale este asigurat prin intermediul echipajelor de paramedici SMURD, care vor interveni pentru primul ajutor medical.

Pentru a evita evenimentele deosebite, un accent important este reprezentat de prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața sau bunurile turiștilor. Încă de la începutul sezonului estival au fost derulate controale de prevenire la unități de turism și de agrement, obiective din domeniul alimentației publice, cu prioritate la cele la care se înregistrează un număr mare de turiști, astfel încât clipele de relaxare să nu fie umbrite de evenimente nedorite.

Totodată, având în vedere că, în contextul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, sunt organizate pelerinaje și slujbe religioase unde este așteptată participarea unui număr mare de credincioși, echipaje de pompieri vor fi dislocate în zonele respective pentru asigurarea prevenirii și gestionării eventualelor situații de urgență care pot apărea. Astfel, la Mănăstirea Izvoru Mureșului, un echipaj de intervenţie cu o autospecială de stingere de la Detaşamentul de Pompieri Gheorgheni și un echipaj de prim ajutor calificat și asistență medicală cu o autospecială pentru transport victime multiple de la Detaşamentul de Pompieri Miercurea Ciuc vor asigura intervenţia operativă în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, iar cadre ale Inspecţiei de Prevenire vor supraveghea şi verifica modul de asigurare a măsurilor preventive ce se impun la desfăşurarea unui astfel de eveniment cu public numeros.

Pentru ca această mare sărbătoare religioasă să se desfăşoare în condiţii de siguranţă recomandăm respectarea următoarelor reguli:

✔      parcarea autovehiculelor în proximitatea lăcașurilor de cult se va face astfel încât să nu blocheze căile de acces și evacuare pentru forţele de intervenţie;

✔      aprinderea şi aşezarea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens.

Întrucât, în acest weekend, mulți oameni aleg să își petreacă timpul în aer liber, reamintim câteva reguli simple pentru evitarea situațiilor care le pot pune viața în pericol.

O primă măsură foarte importantă: Arderea miriștilor sau vegetației este strict interzisă. Utilizarea focului sau prepararea hranei în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt puternic este, de asemenea, interzisă. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii.

O altă măsură de care trebuie să țineți cont în următoarea perioadă este referitoare la scăldat. Nu vă puneți viața în pericol, înotați doar în locuri special amenajate! În această vară s-au produs multe situații în care curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul au stat la baza unui scenariu tragic. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației de mobil DSU.

Țineți cont de sfaturile noastre și respectați atât măsurile de prevenire a incendiilor, cât și avertizările privind interzicerea scăldatului în locuri neamenajate!

Pompierii harghiteni vă doresc zile liniștite, lipsite de evenimente nedorite!

  

Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita

 În minivacanța prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, jandarmii harghiteni vor acționa în sprijinul cetățenilor, având ca misiune principală siguranța comunității. Astfel, vom fi prezenți la toate manifestările religioase, cultural-artistice și sportive organizate în spațiul public pe raza de competență și ne vom asigura că toate evenimentele se vor desfășura în condiții optime.

Pentru ca aceste zile de sărbătoare să fie doar prilej de bucurie, le recomandăm tuturor participanților să respecte indicațiile forțelor de ordine, să supravegheze îndeaproape copiii, să acorde o atenție sporită modului de păstrare a bunurilor personale și să nu se implice în acțiuni sau activități de natură să tulbure liniștea publică.

Jandarmii montani vor fi prezenți în staţiunile turistice din zona de competență, în vederea acordării sprijinului persoanelor aflate în dificultate, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

Dacă optați să urcați pe munte, pentru siguranța dumneavoastră vă recomandăm:

–  să nu vă aventurați pe traseele turistice fără echipament adecvat;

–  să vă informați asupra prognozei meteo;

–  să aveți în permanenţă asupra dumneavoastră un telefon mobil încărcat, pentru a putea anunţa dacă sunteți în dificultate sau dacă sunteți martorii unui incident.

În situația în care întâlniți animale sălbatice, vă sfătuim să nu vă apropiați pentru a face fotografii sau pentru a le hrăni, să vă îndepărtați de zona respectivă și să solicitați sprijin prin apel la numărul de urgență 112.

Vă dorim o minivacanță  în liniște și siguranță.

 

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Harghita

              În perioada minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Sfintei Maria, specialiştii centrului vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

Activitățile vor avea loc atât în spațiile recreaționale aglomerate, precum și la evenimentele cu public numeros care se vor desfășura în acest interval.

În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog  Targu Mures sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Agenţia Naţională Antidrog oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

Vă dorim o minivacanță liniștită, în siguranță!