Situația manifestării fenomenelor hidro-meteorologice, la nivel național în data de 8 iulie 2018, intervalul orar 8.00 – 20.00

COMUNICAT DE PRESĂ

Nr. 171 din 8 iulie 2018, ora 21.00

  

Situația efectelor fenomenelor hidro-meteorologice centralizată, în ultimele 12 ore

În urma centralizării realizate la nivelul Centrului Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice s-au semnalat efecte negative la nivelul a 28 localități din 15 județe (AB, AR, BH, BV, BZ, CL, CJ, CT, CV, HR, MS, OT, SB, TR și VL) și Municipiul București.

La acest moment sunt evacuate preventiv 14 persoane din comuna Șona județul Alba.

 

Conform, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române în urma precipitaţiilor abundente circulația rutieră a fost întreruptă pe 3 tronsoane de drum naţional:

– judeţul Covasna: DN11B Târgu Secuiesc – Cozmeni, în zona localităţii Cătruşa;

– judeţul Suceava: DN2H, în localitatea Milişăuţi, pe podul de pe râul Suceava;

– judeţul Vrancea: DN 2L, în localitatea Soveja;

 

Pe tronsonul DN24 Crasna – Bârlad, la ieşirea din localitatea Banca spre Bârla, județul Vaslui, se circulă îngreunat.

Pe drumul județean DJ 245C, între localităţile Băltăţeni şi Cepeşti (comuna Băcani), județul Vaslui circulația este întreruptă, iar pe alte 4 drumuri județene din județele Prahova, Suceava și Bacău circulația se desfășoară cu dificultate.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, potrivit raportării distribuitorilor de la ora 18.00 se înregistrează întreruperi în alimentarea cu energie electrică la nivelul a 3 localități din  județele Argeș și Teleorman, însumând un număr de 500 consumatori unde se acționează cu 2 echipe pentru remedierea defecțiunilor.

 

EXEMPLE DE INTERVENȚII ALE FORȚELOR MAI

Cu sprijinul pompierilor, în județul Alba au fost evacuate preventiv 14 persoane din localitatea Șona. Se intervine în continuare în sprijinul oamenilor pentru evacuarea apei din case și curți în localitățile Șona și Lunca Târnavei.

 

În județul Arad se intervine pentru degajare unor elemente de construcție de la un acoperiș decopertat parțial de vânt și pentru degajarea unor copaci căzuți pe carosabil.

 

În Județul Bacău, se intervine pentru decolmatarea a peste 40 de fântâni  în localitățile Comănești, Scorțeni, Oituz, Slănic Moldova, Moinești, dar și pentru evacuarea apei din mai multe locuințe. În Moinești, pompieri ajută și la decolmatarea unui podeț stradal.

 

În județul Covasna, în localitatea Lunca Mărcușului se execută misiune de supraveghere în zonele posibil a fi afectate, iar în localitatea Băcel se intervine pentru decolmatarea unor fântâni. În localitatea  Iarăș sunt afectate 31 curți, 3 case, 1 anexa, 7 podețe, 11 fântâni și 4 stâlpi de înaltă tensiune. La această oră se intervine pentru limitarea efectelor.

 

O situație deosebită se înregistrează și în județul Sibiu unde sunt afectate de inundaţii mai multe localități: municipiul Sibiu, Săcădate, Apoldu de Sus, Apoldu de Jos, Hosman, Ocna Sibiului, Roşia, Cornăţel, Tilişca, Dumbrăveni, Păltiniş, Avrig şi Moşna. Forțele MAI intervin în teren.

 

De asemenea, intervenții pentru evacuarea apei din locuințe, decolmatare fântâni, degajarea copaci căzuți pe carosabil au mai avut loc în județele: Botoșani, Cluj, Călărași, Constanța, Harghita, Ialomița, Mureș, Olt, Teleorman, Suceava , Vâlcea și Municipiul București (copac căzut).

 

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE