Situația manifestării fenomenelor hidro-meteorologice, la nivel național în data de 8 iulie 2018, intervalul orar 8.00 -17.00

COMUNICAT DE PRESĂ

Nr. 170 din 8 iulie 2018, ora 18.00

  

ACTIVAREA GRUPELOR OPERATIVE ȘI A CENTRELOR JUDEȚENE

La acest moment sunt activate grupele operative în cele 23 de județe aflate sub avertizare cod portocaliu (AB, AG, AR, BV, BZ, CJ, CS, CV, DB, DJ, GJ, GR, HD, HR, IF, MH, OT, PH, SB, TM, TR, VL și VN) și a centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, în 20 de județe (AB, AG, BV, BZ, CJ, CS, DB, DJ, GJ, GR, HD, HR, IF, MH, OT, PH, SB, TR, VL și VN).

 

EFECTE ÎN INTERVALUL ORAR 8.00- 17.00

În urma fenomenelor hidrometeorologice s-au semnalat, în intervalul orar 8.00 -17.00,  efecte negative în 13 localități din 11 județe: Alba, Argeș, Arad, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Harghita, Mureș, Teleorman, Vâlcea și Municipiul București. Efectivele ministerului afacerilor interne au intervenit, în principal, pentru evacuarea apei din 16 case, 119 curți și 34 subsoluri și pentru degajarea a copacilor care au fost doborâți de vânt și a  acoperișurilor desprinse.

Circulația rutieră a fost afectată pe 1 drum național (DN 13 – jud. Mureș) și 2 drumuri județene (DJ 112F – jud. Brașov și DJ 107 – jud. Alba).

 

MANEVRE DE FORȚE și TEHNICĂ DE INTERVENȚIE

Reamintim faptul că, pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul populației afectate de inundații din județul Bacău, IGSU a dispus suplimentarea mijloacelor de intervenție cu 15 motopompe dislocate de la inspectoratele  pentru situații de urgenta ale județelor Galati, Vaslui și Brăila: 7 de la ISU Galați, 5 de la ISU Vaslui și 3 de la ISU Brăila.

În sprijinul structurilor de intervenție hunedorene, 30 de pompieri, 2 motopompe remorcabile și 4 motopompe transportabile din cadrul ISU Bihor și ISU Timiș vor interveni în sprijinul populației afectate de inundații din județul Hunedoara.

 

EXEMPLE DE INTERVENȚII ALE EFECTIVELOR MAI

Cel mai afectat județ a fost Alba unde a fost crescut nivelul de alertă la nivelul gărzii de intervenție Blaj din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Alba, în vederea suplimentării forțelor care acționează în teren.

În județul Alba, în localitatea Șona, au fost evacuate temporar 14 persoane, care sunt cazate în spații puse la dispoziție de autoritățile locale. La această oră, se intervine pentru evacuarea apei din 3 case, 2 beciuri și 40 de gospodării. De asemenea, în localitatea Veseuși, un echipaj medical care se deplasa pentru preluarea unui copil ce prezenta febră, tuse și vărsături, nu a putut ajunge din cauza viiturilor care au blocat drumul în localitatea Șona. La fața locului, s-a deplasat un echipaj de poliție pentru preluarea ambulanței SAJ și îndrumarea acesteia pe o rută ocolitoare. Copilul a fost preluat de echipajul medical la ora 17.00. Menționăm că pe DJ 107 în dreptul localității Șona traficul rutier este închis.

 

În județul  Mures, pompierii au intervenit în sprijinul autorităților și localnicilor din Valea Cărbunarilor pentru degajarea apei acumulate pe un tronson de drum din DN 13. Prin efortul comun al forțelor angrenate, s-a reușit remedierea situației și reluarea traficului, în condiții de normalitate. De asemenea, se intervine în localitatea Vânători pentru evacuarea apei din gospodăriile populației și din beciurile inundate din cauza ploilor (75 de gospodării, 25 de subsoluri și 12 case).

 

În județul Brașov, în localitatea Moieciu de Sus s-a încheiat misiunea de degajarea a drumului DJ112F unde, din cauza ploii abundente, pe carosabil căzuseră pietre. Circulația se desfășoară normal.

  

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE