Acţiuni de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Noi acţiuni de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19, desfăşurate de structurile M.A.I. şi autorităţile cu atribuţii în domeniu, pe raza judeţului Harghita

În ultimele 24 de ore, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, aproape 90 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au acționat, la nivelul județului Harghita, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.

Echipele de control, care au acţionat îndeosebi în zonele turistice şi în cele cu un aflux mare de cetăţeni, au fost formate din 54 de poliţişti, 14 jandarmi, 12 polițiști locali, 4 reprezentanți din cadrul ANSVSA și 4 angajați ai structurilor din subordinea Ministerului Muncii.

În cadrul acțiunilor desfășurate au fost verificate 81 de societăți comerciale, constatându-se că toate respectau măsurile de diminuare a impactului riscurilor potrivit Legii nr. 55/2020.

Ca şi în perioada anterioară au fost transmise sute de mesaje prevtive şi avertizări, atât operatorilor economici cât şi persoanelor fizice, însă în situaţiile în care s-a constatat repetarea încălcării legislaţiei şi în cele în care s-a constatat reavoinţă ori lipsă de respect pentru prevederile legale şi normele de convieţuire socială, au fost aplicate şi sancţiuni contravenţionale cu amendă.

Astfel, au fost aplicate 13 sancţiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, dintre care 12 cu avertisment şi una cu amendă de 500 de lei.

Tot cu avertisment au fost aplicate alte 6 sancţiuni, pentru nerespectarea modului de amenajare a teraselor privind distanţarea fizică şi locul prevăzut la mese, cei în cauză fiind somaţi cu privire la remedierea situaţiei.

Alte 51 de sancțiuni contravenționale, al căror cuantum total se ridică la aproximativ 143.000 de lei, au fost aplicate pentru fapte ilicite de comerţ, nerespectarea Codului Rutier, precum şi pentru încălcarea prevederilor altor acte normative.

Acțiunile pentru protejarea sănătății întregii comunităţi vor continua și în perioada următoare, sens în care recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte măsurile de protecţie sanitară, atât pentru propria siguranţă cât şi pentru protejarea semenilor.

De asemenea, reamintim operatorilor economici faptul că, nerespectarea măsurilor dispuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, poate fi sancţionată inclusiv cu limitarea sau suspendarea pe o durată determinată a activităţii.

Mulțumim operatorilor economici din industria HORECA și angajaților acestora care au respectat normele de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, dar și tuturor cetățenilor responsabili care au înțeles importanța măsurilor de protecție sanitară.

 

Biroul de presă