Activitățile privind asigurarea ordinii și siguranței publice pe perioada desfășurării Universității de Vară și a Taberei Studențești „Tusványos” – 2023, din orașul Băile Tușnad

Activitățile privind asigurarea ordinii și siguranței publice, premergător și pe timpul desfășurării evenimentului Tusványos 2023

          Instituția Prefectului Județul Harghita

În perioada 18 – 23 iulie instituțiile Ministerul Afacerilor Interne vor asigura punerea în aplicare a planului de măsuri pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, pe perioada desfășurării Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţești ”Tusványos” – 2023, din orașul Băile Tușnad.

Va fi asigurată o prezență activă în stradă a lucrărilor ministerului nostru pentru a preveni faptele ilegale și pentru a asigura intervenția rapidă în cazul producerii unor incidente, precum și pentru acordarea unei atenții deosebite locurilor aglomerate din stațiune și de pe traseele turistice.

Polițiști vor acționa pentru păstrarea ordinii și siguranței publice, apărarea patrimoniului public și privat, creșterea gradului de siguranță rutieră și al transporturilor.

Pompierii militari vor interveni în toate cazurile de situații de urgență, atât în ceea ce privește limitarea efectelor unor fenomene meteo sau hidrologice periculoase, ținând cont de prognozele pentru perioada  următoare.

Jandarmii vor executa misiuni pentru ajutorarea persoanelor aflate în situații de risc, iar jandarmii montani vor monitoriza zonele adiacente taberei și a traseelor turistice.

Vor acționa în sistem integrat alături de instituțiile MAI, Serviciul Județean de Ambulanță Harghita, Serviciul Salvamont Harghita dar și alte instituții cu atribuții, astfel încât Universitate de vară să se desfășoare în condiții de legalitate, iar participanții să poată petrece în siguranță aceste zile în județul Harghita.

 

          Inspectoratul de Poliție Județean Harghita

Ca în fiecare an, în stațiunea Băile Tușnad, se desfășoară ”Universitatea de vară și tabăra studențească ”Tusványos”.

Începând cu data de 18 și până pe 23 iulie 2023, perioada în care are loc evenimentul, polițiștii harghiteni, din mai multe structuri, vor fi la datorie pentru ca participanților să le fie asigurat un climat optim de ordine și siguranță, eventualele situații neplăcute să fie preîntâmpinate, iar traficul rutier să se desfășoare fără probleme pe principalele artere de circulație.

Polițiștii din cadrul inspectoratului de Poliție Județean Harghita, recomandă tuturor participanților următoarele:

Dacă se deplasează cu autoturismul, să țină cont de indicațiile polițiștilor aflați în teren și să parcheze doar în locurile special amenajate;

-Să se deplaseze doar pe trasee cunoscute sau sigure, atunci când sunt pietoni;

– Să manifeste răbdare și înțelegere față de ceilalți participanți la trafic și la eveniment;

– Să nu consume băuturi alcoolice sau substanțe interzise dacă știu că se vor deplasa cu autoturismul;

– Să nu dețină, comercializeze sau consume droguri;

– Să respecte recomandările făcute de organizatorii adunărilor publice, împuterniciţii acestora sau organele de ordine;

– Să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a taberei şi să nu incite la asemenea acţiuni prin viu grai, manifeste sau alte mijloace audiovizuale;

– Să nu introducă sau să aibă, în timpul adunărilor publice, băuturi alcoolice, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente

– Să nu participe la eveniment în stare de ebrietate, să nu consume şi să nu distribuie băuturi alcoolice, tutun sau droguri minorilor;

Să nu lase la vedere, în autoturismele parcate, bunuri de valoare, genți, portofele, poșete, sau animale de companie etc.;

  • Dacă sunt însoțiți de minori sau persoane în vârstă, să-i țină sub supraveghere și/sau să țină legătura în permanență cu aceștia;

Să părăsească imediat adunările publice sau locul unde acestea se desfăşoară, când au fost somaţi de către organizatori, împuterniciţii acestora sau organele de ordine.

În acelaşi timp, poliţiştii structurilor de poliţie transporturi se vor îngriji de siguranţa traficului feroviar, prin efectuarea  serviciului de patrulare pe trenurile de călători, precum şi în staţiile de cale ferată de pe raza judeţului Harghita.

De asemenea, reamintim faptul că, dacă se află în situații de risc, sunt martorii săvârșirii unor fapte antisociale, sau pentru eventuale sesizări, cetăţenii pot apela numărul unic de urgenţă 112.

Inspectoratul de Poliție Județean Harghita urează tuturor participanților petrecere frumoasă, fără evenimente nedorite!

 

               Inspectoratul pentru Situații de Urgență Oltul” al Județului Harghita

 Începând de astăzi, 18 iulie și până duminică, 23 iulie, în stațiunea Băile Tușnad, se va desfășura cea de-a 32-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabăra Studenţească ”Tusványos”, un eveniment așteptat cu entuziasm de către comunitate.

În acest sens, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Oltul” al județului Harghita a dispus măsurile necesare, astfel încât și ediția de anul acesta, să se desfășoare în condiții de deplină siguranță.

Astfel, pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență care s-ar putea produce, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Harghita va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea acțiunilor de răspuns în sprijinul participanților. De asemenea, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență va fi prezent la fața locului, în vederea asigurării intervenției în cazul producerii unor situații de urgență.

Premergător acestui eveniment, inspectorii de prevenire au efectuat controale,  în vederea identificării și înlăturării stărilor de pericol și a potențialelor cauze ce pot genera situații de urgență, pe amplasamentul de desfășurare al evenimentului. Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru înlăturarea pe loc a potențialelor situații de pericol pentru cei prezenți.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, recomandăm participanților să aibă o conduită potrivită, să aibă grijă de siguranța lor și a celorlalți, iar în cazul în care situația o va impune, să urmeze cu strictețe recomandările organizatorilor pentru a asigura evacuarea din zona de risc.

Această ediție anunță un număr mare de participanți și dorim, pe această cale, să le transmitem și câteva recomandări. Îi îndemnăm pe toți cei care vor veni la Tusványos să asculte îndeaproape sfaturile primite de la organizatori și autorități. Totodată, pompierii militari harghiteni vă recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a situațiilor de urgență ce pot surveni, astfel:

– Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu;

– Nu aruncați la întâmplare țigările. Este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate;

– NU lăsați copiii nesupravegheați;

– Nu blocați căile de acces pentru a permite intervenția autospecialelor sau accesul la hidranții exteriori;

– În caz de furtună, întrerupeţi orice activităţi în aer liber, intraţi într-o construcţie ori într-un autoturism. Dacă nu aveţi această posibilitate, în caz de trăsnete, aşezaţi-vă ghemuit la pământ, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. Evitaţi activităţile în preajma râurilor şi pâraielor, nu vă adăpostiţi sub poduri sau copaci, în cazul în care sunteţi surprinşi de averse puternice;

– În situaţia temperaturilor foarte ridicate, limitaţi consumul de băuturi alcoolice, purtaţi haine uşoare, răcoroase, colorate deschis care acoperă cât mai mult pielea, beţi multe lichide şi protejaţi-vă faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi;

– Nu aruncaţi resturile menajere decât în locuri amenajate. În situaţia unui incendiu, acestea pot concura la dezvoltarea rapidă a arderii.

De asemenea, cel mai frecvent risc al perioadelor cu temperaturi ridicate este pericolul de înec.

Pentru a evita acest risc, vă recomandăm:

  • nu intrați în apă pe timp de noapte sau dacă ați consumat alcool;
  • nu intrați în apa rece după expunerea îndelungată la soare;
  • nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • scăldați-vă doar în locurile special amenajate în acest sens;
  • nu lăsați copiii nesupravegheaţi în apă sau în împrejurimi;
  • dacă nu știți să înotați foarte bine, nu vă aventurați în locuri periculoase, nesupravegheate;
  • nu vă scăldați în râuri, lacuri sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenții sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci.

În cazul în care observați o persoană care se află în pericol de înec, sunați la 112 și încercați să salvați victima, dar fără a vă pune viața în pericol.

Pentru a petrece aceste zile în siguranță, le recomandăm tuturor participanților să respecte măsurile dispuse de organizatori și să ne anunțe imediat în cazul producerii unei situații de urgență.

Vă asigurăm încă o dată că efectivele de pompieri sunt pregătite în permanență să răspundă, prompt, nevoilor comunității, pentru gestionarea tuturor situațiilor de urgență și acordarea primului-ajutor medical specializat. Ne dorim să vă bucurați de aceste zile, în siguranță și fără evenimente neplăcute.

 

          Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita

 Jandarmeria Harghita va asigura măsurile de ordine și siguranță publică la manifestările cultural artistice, sportive și religioase ce vor avea loc în acest sfârșit de săptămână,  pe  raza județului.

Vom acționa independent sau în sistem integrat,  având ca misiune siguranța dumneavoastră,  prevenirea și combaterea  faptelor antisociale, dar și intervenția în caz de nevoie.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita recomandă persoanelor care vor participa la aceste manifestări publice, dar şi celorlalţi cetăţeni, să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile forțelor de ordine și ale organizatorilor, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi dacă observă persoane care au un comportament antisocial.

Jandarmii din cadrul Posturilor de Jandarmi Montan Băile Tușnad, Harghita Băi, Lacu Roșu, Borsec și Praid  vor  acţiona pentru menţinerea ordinii publice, prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional din zona de responsabilitate, intervenţia operativă şi oportună în cazul tulburării ordinii publice şi pentru aplanarea unor eventuale conflicte.

Așadar, jandarmii harghiteni vă urează o săptămână în liniște și siguranță!

 

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Harghita

Pe toată durata Taberei de vară de la TUSVANYOS, 18.07. – 21.07.2023, specialiştii antidrog vor desfășura activități specifice de prevenire și consiliere privind efectele și riscurile asociate consumului de droguri și vor oferi, la nevoie, sprijin de specialitate.

Premergător acestui eveniment, au fost realizate sesiuni de informare și instruire în domeniul prevenirii consumului de alcool și droguri, adresate organizatorilor taberei, personalului de securitate și din zona de servicii, precum și voluntarilor acreditați.

Reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, modifică senzaţiile şi percepţiile, atenţia, gândirea, imaginaţia, generând tulburări emoţionale și de comportament.

Recomandăm participanților la eveniment:

– să identifice punctele de prim ajutor;

– să nu consume alcool în exces;

– să manifeste prudență în relația cu alte persoane necunoscute, care le pot oferi substanțe, sub diverse forme (băuturi, medicamente, țigări).

De asemenea, dacă observați în jur persoane aflate sub efectul unor substanțe, evitați o confruntare directă, pentru că orice conflict minor poate escalada, și solicitați ajutor personalului specializat.

În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela numărul unic de urgenţă 112.